طراحان لباس بسیار مطرحی در سطح جهان و همچنین در کشورمان در حال فعالیت هستند. آشنایی با زندگی و تجربه های هر کدام از این اسطوره ها میتواند یک منبع و درس عالی برای طی کردن مسیر موفقیت باشد. یک طراح لباس شخصی است که طراحی عناصر لباس را که بازیگران در یک فیلم یا تولید صحنه میپوشند، بر عهده دارد.
طراحان لباس دارای مجموعه مهارت هایی مشابه طراحان مد سنتی هستند اما باید خواسته های منحصر به فرد طراحی لباس برای تئاتر یا فیلم را نیز برآورده کنند. دنیای طراحی و مد، مملو از تفکر خلاقانه و رو به جلو است، اما بدون محیط کار مناسب، همه این خلاقیت ها در جایی بین مفاهیم و ایده ها از بین میرود.
هنگامی که طرح هایی ساده به لباس، کفش و جواهرات واقعی تبدیل می شوند، ممکن است کار طراح مد گسترش یابد و شامل بازاریابی، نمایش های مد و جذب مشتری باشد.
طراحان لباس معروف دنیا چه کسانی هستند؟
جنبه های زیادی برای تولید یک فیلم وجود دارد که نتیجه نهایی را کامل میکند. جلوه های بصری در فیلم تأثیر بسزایی در جذابیت و لذت بخش بودن فیلم برای بینندگان دارد. یکی از جنبه های این امر طراحی لباس است. لباس های یک درام دوره ای بازتاب دوره ای است که یک فیلم در آن تنظیم میشود در حالی که لباس های یک فیلم ترسناک به تأثیر کلی ترسناک بودن فیلم و تأثیر آن بر بینندگان میافزاید.
فارغ از ژانر فیلم، این لباس ها می توانند چیزهای زیادی درباره شخصیت ها نشان دهند و اغلب میتوانند نقش مهمی در یک خط داستانی داشته باشند. این کار طراحان لباس با استعداد است که به این مهم دست مییابد. در اینجا پنج طراح لباس برتر فیلم های امروز آورده شده است.
ماری زوفرسماری زوفرس که از سال 1994 به عنوان طراح لباس کار کرده است، در طول زندگی حرفه ای خود لیستی چشمگیر از اعتبارات فیلم ساخته است. او هم برای “LaLa Land” و “True Grit” نامزد دریافت جایزه بفتا و جوایز اسکار بهترین طراحی لباس شد. وی همچنین برای فیلم اگر میتوانی مرا بگیر در سال 2002 نامزد دریافت جایزه بفتا شد.
کوکو شنل
محال است که به دنیای مد و فشن علاقه داشته باشید اما نام کوکو شنل را تا به حال به گوشتان نخورده باشد. گابریل بونور(کوکو) در آگوست سال 1883 در سامور فرانسه چشم به جهان گشود. وی زندگی پر فراز و نشیبی در پی داشته و از پیشتازان در عرصه ی مُد و زیبایی در دنیا محسوب میشود.
کوکو بنیانگذار برند معروف دنیا، شنل است. او بواسطه طرح های شجاعانه خود توانست معیار های انتخاب لباس برای زنان را دچار تحولات اساسی نماید. طرح های تولیدی گابریل بونور به دلیل داشتن سبکی منحصر بفرد نسبت به سایر برندها، همیشه در حوزه خود پیشگام بودند. در طراحی های لباس های زنانه برند شنل، بیشتر راحتی و آسایش زن در نظر گرفته میشد.
تاثیر بسیار زیادی که کوکو در پوشش زنان زمان خود گذاشت باعث شد که در قرن بیستم به یکی از یکصدنفر برتر در این دهه و جز 25 زن قدرتمند این دوران تبدیل شود. بدون تردید کوکو شنل یکی از بزرگترین طراحان لباس در تمام دوران محسوب میشود.
دومنیکو دولچه و استفانو گابانا
از جمله مطرح ترین طراحان دنیا میتوان به دومینیکو دولچه و استفانو گابانا اشاره کرد. طراحی های این دو طراح ایتالیایی بازتابی از رسوم کشور ایتالیا با الهام از دهه 60 میلادی است. دولچه و گابانا قادر به تلفیق دوره های مختلف، کشورها، ظواهر مردانه و زنانه، پارچه ها و سبک های مختلف هستند.
آنها با استفاده از طرح های فرهنگ های کشورهای مختلف در خط تولید محصولات خود، خلاقیت و پیچیدگی جذابی را به نام خود رقم زدهاند. این دو طراح در سال 1985 برند معتبر جهانی خود به نام D&G را معرفی کردند و علاوه بر تولید لباس و پوشاک، در زمینه های دیگر مد و فشن مانند عطر، عینک و بسیاری اکسسوری های دیگر فعالیت دارند.
کالین اتوود
کالین اتوود در 12 مورد خیره کننده نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین طراحی لباس شده است. این طراح آمریکایی، اهل واشنگتن، چهار بار برای فیلم های شیکاگو «جانوران خارق العاده و کجا می توان آنها را پیدا کرد»، «آلیس در سرزمین عجایب» و «خاطرات یک دختر گیشا» برنده شده است. وی همچنین موفق به کسب سه جایزه بفتا و یک جایزه اِمی شده است و در سال 2017، او طراح لباس «تیک» بود.
جورجیو آرمانی
جورجیو آرمانی یکی از بهترین طراحان لباس دنیا میباشد که برند معتبر و لوکس خود به نام آرمانی را در سال 1974 تأسیس کرد. آرمانی یک طراح ایتالیایی است؛ با آنکه از همان ابتدا طراحی های او بسیار مدهوش کننده بود اما در اوایل در حوزه ی صنعت مُددر آمریکا ناشناخته بود.
تا در سال 1980 ریچاردگیر در یک فیلم، لباس طراحی شده آرمانی را به تن کرد و از این تاریخ به بعد شهرت برند آرمانی آغاز شد. مجموعه طراحی های آرمانی علاوه بر لباس، شامل لوازم منزل نیز میباشد. بعد از چند دهه فعالیت، فشن شوهای آرمانی یکی از برترین رویدادهای صنعت مُد محسوب میشود.
سندی پاول
سندی پاول یک طراح لباس انگلیسی از لندن است که کار خود را در سال 1986 با فیلم «کاراواجو» آغاز کرد. در سال 2011، او به عنوان افسر والامقام امپراتوری انگلیس (OBE) منصوب شد. این به خاطر قدردانی از مشارکت های او در صنعت فیلم سازی بود. او سه جایزه اسکار بهترین طراحی لباس را از آن خود کرده است. این جوایز برای فیلمهای «شکسپیر عاشق»، «هوانورد» و «ویکتوریای جوان» بود. در سال 2017، او طراح لباس «شگفتزده» و «چطور در مهمانیها با دخترها حرف بزنیم» بود.
کریستین دیور
برند دیور Dior از معدود برندهایی است که کسی نام و آوازهی آن را نشنیده باشد. موسس این برند کسی نیست جزء کریستین دیور. کریستین از جمله طراحان بسیار مطرح در قرن 20 محسوب میشود و با گذشت چندین دهه از فعالیت این برند فرانسوی، همچنان دیور یکی از قدرتمندترین و معتبرترین برندهای دنیا محسوب میشود.
این طراح بزرگ در طراحی مجموعه های خود از گل و مناظر طبیعی و دریا الهام میگرفت. در سال 1950، کریستین دیور، مسئول طراحی تمام لباس های مارلین دیتریش، بازیگر اصلی زن در فیلم «ترس صحنه»، اثر آلفرد هیچکاک شد. شمایل لباس هایی که طراحی شده بود همگی بیانگر سبک خاص برند دیور بود.
جودیانا ماکوفسکی
جودیانا ماکوفسکی اهل نیوجرسی است و در سال 1984 طراح لباس شد و اکنون یکی از مشهورترین افراد حرفه ای در این زمینه است. وی سه بار برای فیلم های «پلزنتویل»، «هری پاتر و سنگ جادو» و «سیبیسکوت» نامزد جایزه اسکار بهترین طراحی لباس شده است. او همچنین به عنوان طراح لباس فیلم «بازی های گرسنگی» شناخته شده است.
تام فورد
از دیگر طراحان لباس برتر دنیا، تام فورد میباشد که برندی به نام اسم خودش را نیز تاسیس کرده است. فورد متولد 27 آگوست سال 1961 است که علاوه بر اینکه یک طراح آمریکایی مطرح محسوب میشود در فیلمنامه نویسی، تهیهکنندگی و کارگردانی نیز فعالیت حرفهای دارد.
تام فورد در ابتدا به عنوان طراح خلاق برند گوچی و ایو سنت لورن فعالیت میکرده است. اما پس از آن درسال 2006 برند لوکس خود را راه اندازی کرد. فورد در حال حاضر به عنوان رئیس هیئت مُدیره شورای طراحان مُد آمریکا فعالیت میکند. بدون شک تام فورد یکی از بهترین و مطرح ترین طراحان عصر حاضر محسوب میشود.
مایکل ویلکینسون
مایکل ویلکینسون یک طراح لباس از سیدنی استرالیا است که برای اولین بار کار خود را در سال 1994 آغاز کرد. کار او در فیلم 2013 «حقه بازی آمریکایی» با نامزدی اسکار بهترین طراحی لباس شناخته شد. از دیگر فیلم هایی که وی روی آنها کار کرده است می توان به: گرگ و میش – سپیدهدم بخش ۱ و ۲، «مرد پولادین» و «فریبکاری» اشاره کرد. اخیراً، او لباس فیلم های «جنگ فعلی» و «لیگ عدالت» را در سال 2017 طراحی کرده است. او همچنین طراح لباس فیلم «علاءالدین» در سال 2019 بوده است.
کارل اتولاگرفلد
اگر از افرادی باشید که اخبار مد و فشن را دنبال میکنید، حتما نام کارل اتولاگرفلد به گوشتان زیاد خورده است. لاگرفلد متولد 10 سپتامبر سال 1933 بود که در فوریه سال 2019 در گذشت. وی کاریکاتوریست، طراح مُد و عکاس آلمانی بود که با طراحی های حیت انگیز و خارق العاده خود توانست نام خود را به عنوان یکی از برترین طراحان جهان ثبت کند.
لاگرفلد برای برند محبوب و لوکس شنل در پاریس نیز فعالیت میکرد. وی با استایل منحصر بفرد خود، موهای سفید، عینک، یقه های آهاردار و دستکش مخصوصش برای جهانیان شناخته شده است.
رالف لورن
رالف لورن یک میلیاردرِ طراحِ آمریکایی است. لورن متولد 14 اکتبر 1939 میباشد که بیشتر با شرکت رالف لورن، شرکتی چند میلیارد دلاری شناخته شده است. او به دلیل مجموعه اتومبیل های کمیاب خود که برخی از آنها در نمایشگاه های موزه به نمایش گذاشته شده به شهرت فراوانی رسید.
رالف در سال 1967 فروشگاه کراوات هایی که طراحی هایشان بر عهده خود او بود، با حمایت هیلتون تحت نام پولو عرضه میکرد که در نهایت منجر به خرید این برند از هیلتون شد. لورن خطوط تولید زنانه و مردانه خود را گسترش داد و موفق به دریافت جوایزی در جشنواره های مُد شد و به یک برند جهانی تبدیل شد.
علاوه بر آن، خط تولید پولو اسپرت، به منظور تولید پوشاک ورزشی، در سال 1993 راهاندازی شد. محصولات این شرکت شامل پوشاک اسپرت آقایان و بانوان، محصولات چرمی، عطر، برخی لوازم جانبی است که همگی از کیفیت و مرغوبیت بالایی برخوردار هستند.
دنالته ورساچه
میتوان گفت برند ورساچه یکی از محبوبترین برندها در میان سلبریتی ها محسوب میشود. دُناتلا ورساچه از دیگر مطرح ترین طراحان لباس دنیا است که در 2 می سال 1955 در ایتالیا به دنیا آمده است. او خواهر بنیانگذار شرکت ورساچه یعنی جیانی ورساچه است.
در دهه 1980، به عنوان طراح لباس لاین Versus کمپانی برادرش فعالیت میکرد اما در سال 1997 پس از آنکه جیانی به قتل رسید، او به عنوان مدیر هنری این برند انتخاب شد. دوناتلا با طراحی های خارق العادهی خود توانسته نقش بسیار مهم و اثر گذاری را در مد دنیا بگذارد. وی یکی از قدرتمندترین زنان عرصه فشن محسوب میشود.
اگر به طراحی لباس علاقه مند هستید؛ پیشنهاد میکنیم حتما بخوانید: دوره طراحی لباس
طراحان لباس ایرانی
همیشه نام و آوازه ایرانیان به عنوان افرادی موفق در زمینه های مختلف زبان زد جهانیان بوده است که در زمینه های صنعت، علم و هنر می توان انسان های برجسته ای را نام برد. در جهان امروزی مد و فشن بسیار مورد توجه قرار گرفته است و صنعت مد، یکی از بزرگترین صنعت های حال حاضر است که برند ها و افراد مختلفی در این زمینه مشغول کار هستند.
این راه، ایرانیان خلاق و باهوشی نیز وجود دارند که آوازه آن ها در سراسر جهان پیچیده است. در اینجا چند نفر از طراحان بزرگ و موفق ایرانی در سطح جهان را برای شما معرفی می کنیم:
بیژن پاکزاد
بیژن پاکزاد که بیشتر تحت عنوان بیژن شناخته می شود (4 آوریل 1940 – 16 آوریل 2011)، یک افسانه ایرانی- آمریکایی در طراحی لباس و تجارت عطر بود و لباس هایی را برای ستاره های سینما و رهبران جهان طراحی می کرد.
از جمله مشتریان وی، رئیس جمهور باراک اوباما، جورج دبلیو بوش، رونالد ریگان، بازیگران آرنولد شوارتزنگر، تام کروز و آنتونی هاپکینز و همچنین طراحان مد جورجیو آرمانی، تام فورد و اسکار دلا رنتا بودند. فعالیت بیژن در ایران با بوتیک پلنگ صورتی در تهران آغاز شد. بیژن در سال 1973 به لس آنجلس مهاجرت کرد.
بوتیک انحصاری وی در رودو درایو در بورلی هیلز در سال 1976 تاسیس شد. از آن به عنوان «گرانترین فروشگاه جهان» یاد میشود. . او در آوریل 2011 درگذشت با این حال این فروشگاه در آگوست 2016 با قیمت 122 میلیون دلار به LVMH فروخته شد و هنوز هم تحت نام و طرح های وی فعالیت می کند.
ساره نوری
ساره نوری (متولد 25 ژوئیه 1979) یکی از طراحان لباس ایرانی-آمریکایی است که با لباس عروس کوتور و بندهای عروس معروف است. وی در تهران متولد شد و در سال 1989 در 10 سالگی به آمریکا مهاجرت کرد و با خانواده اش در شمال ویرجینیا زندگی می کردند. ساره، خود لباس عروسیش را در سال 2009 طراحی کرد زیرا او نتوانست لباس عروس مناسب را پیدا کند و این راهی برای شروع به طراحی لباس عروس بود.
رمانتیک، دلربا، نهایت زنانگی، لباس های دست ساز ساره نوری را توصیف می کند. ساره نوری پس از طراحی لباس عروس رویایی خود، زمینه ایجاد طراحی عروس خود را در نیویورک فراهم کرد و از زمینه طراحی گرافیک و کار با هنر سنتی ایرانی استفاده کرد. لباس های او شامل توری های وارداتی فرانسوی و ابریشم ایتالیایی است که سایه های سنتی را با جزئیات مدرن ترکیب می کند.
عارفه منصوری
عارفه منصوری در ایران متولد شد و در 16 سالگی به کانادا مهاجرت کرد و در آنجا تحصیلات مد را در کالج LaSalle مونترال دنبال کرد. کارهای منصوری بیشتر به خاطر انواع لباس های عروس بی نظیر و آوانگارد و لباس شبهای معروف است که در آکادمی مد هفته نیویورک به نمایش درآمده است.
منصوری خودش را به یک سبک محدود نمی کند، با این حال طراحی های او شامل خطوط ظریف، رنگ های خاموش و پارچه نرم، بسیار متفاوت است، اما به همان اندازه قابل توجه است. در سالهای اخیر، منصوری فعالیت خود را به طراحی لباس گسترش داده است. او همچنین عضو آکادمی هنرها و علوم تلویزیونی است.
نغمه کیومرثی
نغمه کیومرثی یکی از رهبران مدرن مد امروز و طراحان لباس در ایران محسوب می شود و از کودکی شروع به طراحی و خلق اثر کرد. او سنت ایرانی را با طراحی معاصر آمیخته و میراث و فرهنگ ایران را از طریق لباسی که مورد پسند زنان مدرن و شیک پوش قرار می گیرد، منعکس میکند.
گلدوزی های پیچیده که خط و شعر ایرانی را به یاد می آورد و الگوهای منعکس کننده طرح هندسی سنتی، همگی در قطعات متعدد وی وجود دارد. کارهای کیومرثی عمدتا مخاطبان ایرانی را هدف قرار می دهد. با این حال، کار او در سطح جهانی در حال کسب اعتبار است و او اخیراً برند تجاری خود را در امارات راه اندازی کرده و به عنوان طراح نمایش مد در جشنواره ایرانی ادینبورگ انتخاب شده است.
طراحان لباس برای خلق طرح های جدید به چه عواملی باید توجه کنند؟
امروزه برای طراحی ها از کامپیوتر استفاده می کنند. قطعا یک طراح باید توانایی کامل کار با نرم افزار های مختلف طراحی را داشته باشد تا بتواند طراحی خود را به خوبی انجام دهد.
- یک طراح برای یافتن مرغوب ترین و بهترین پارچه ها باید جستجوی زیادی کند و برای اینکه بتواند بهترین پارچه را برای طراحی خود پیدا کند باید انقدر به نمایشگاه های تجاری و یا تولید کنندگان بزرگ پارچه مراجعه کند تا پارچه مد نظر خود را پیدا کند.
- او باید از ایده پردازی و خلاقیت بالایی برخوردار باشد تا بتواند با ابده هایی که می دهد نظر شرکت با برندی که در آن فعالیت می کند را جلب کند.
- یک طراح، باید پارچه ها و نوع جنس آن ها را به خوبی بشناسد تا بتواند برلی لباسی که طراحی کرده است پارچه مناسبی را انتخاب کند.
- قطعا یک طراح حرفه ای باید از روحیه خوب و بالایی برخوردار باشد تا بتواند تیم طراحی را به خوبی اداره و راهنمایی کند.
یک طراح خوب، باید تمام حواسش را صرف طراحی و تولید کار کند؛ به عبارت دیگر باید به تمام مراحل تولید لباس نظارت و اشراف کامل داشته باشد. - پیش بینی هزینه هایی که برای طراحی و تولید طرح صرف شده و تخمین زدن هزینه تقریبی آن.
طراح لباس چه فایده ای برای جامعه دارد؟
وجود طراح لباس در جامعه مهم است زیرا به افراد امکان می دهد شخصیت خود را بروز دهند. به زبان ساده، همه ما لباس می پوشیم چه ساخته شده توسط طراحان معروف لباس باشد و چه افراد عادی. طراحان لباس مسئول آنچه امروز می پوشید هستند. این افراد امکانات لازم برای ساخت لباسی را که می پوشیم فراهم می کنند. بدون این امکانات، من و شما آنچه را که پدران و مادران ما در گذشته می پوشیدند خواهیم پوشید. بنابراین، این امر ما را به اهمیت صنعت مد در جامعه امروز می رساند. طراحان مد در دنیای ما جایگاه ویژه ای دارند. استعداد و بینش آنها نقش زیادی در ظاهر افراد دارد و همچنین به محیط فرهنگی و اجتماعی کمک می کند.
طراحان لباس در کجا کار می کنند؟
بیشتر مشاغل طراحی مد در شهر های بزرگی مانند نیویورک، لندن و پاریس واقع شده است. طراحان برای تولید کنندگان، عمده فروشان، شرکت های طراحی یا اینکه برای خودشان کار می کنند. آن ها در یک محیط اداری کار می کنند که از نظر ایده آل جادار و تمیز است و امکان پخش پارچه و الگوهای برش را فراهم می کند.
این فضا باید دارای نور کافی مناسب، قفسه لباس و ابزار طراحی لباس مناسب باشد. طراحان خود اشتغال، ممکن است در خانه یا در محیط های کوچک تر و مقرون به صرفه تر کار کنند تا زمانی که بتوانند پیشرفت کنند از محل کار جادار تر استفاده کنند.
طراحان لباس که برای خود کار می کنند، ممکن است بیشتر وقت خود را به تنهایی بگذرانند، اما کار فرمایان طراحان، معمولاً کارمندانی را که به صورت تیمی کار می کنند استخدام می کنند تا هماهنگی کاملی ایجاد کنند. این تیم ها ممکن است از همکاران طراح مد، سازندگان الگو و خیاطان تشکیل شده باشد. یک مدیر پروژه یا سرگروه بر تولید تیم نظارت می کند و مطمئن می شود که این طرح ها نیازهای کارفرما را در محدوده بودجه و زمان برآورده می کند.